Monday, 27 April 2015

lesen #part 1

Assalamualaikum semua. Pertama sekali kita bersyukur kerana masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi ini bagi mengumpul segala bekalan di akhirat. In sha Allah . Alhamdulillah . Maha suci Allah . SubhanAllah .

Sejak beberapa bulan tanam anggur yang tidak akan berbuah di rumah . Sudah lama aku tidak mengupdate something to share with you all. Bukan sibuk seperti mana pm kita.

ok hari ni saya nak share pengalaman pertama mengambil lesen kereta. Ikutkan hati taknak ambil lagi . Katanya belum bersedia. Tapi peluang keemasan yang emak aku tawarkan berat untuk aku menolak.

Hari pertama pakcik Z datang jemput aku. time aku masuk kereta kancil dia dengan sticker L ada seorang pompuan kat bahagian sebelah pemandu. Sebenarnya aku langsung tak kenal and tak pernah tengok muka pakcik z walaupun dia dah ajar dua orang akk aku. Lepas dia jemput aku pakcik tu terus pergi rumah someone perempuan . Time tu aku rasa nervous pulak . Hahahha😆

Tiba kat satu simpang pakcik z suruh kitaorang turun pergi kat kereta kancil dengan sticker L lagi satu yang siap menunggu . Pakcik z suruh kitaorang tumpang abang tu sebab dia nak ambil orang lain .

Kitaorang sampai je kat situ.... ada ramai budak lelaki dan perempuan berkunpul kat situ . First time aku jejakkan kaki kat situ . Ada yang tengah beratur . Ada yang tengah jerit nama orang . Ada yang tengah bergosip . Aku dengan kawan yang baru kenal tadi aini tak tahu nak buat apa . kitaorang just duduk kat kerusi menunggu pakcik z datang . Lebih kurang setengah jam . orang ramai semakin renggang sebab dah masuk bilik masing2 . Ada pakcik cina ni sibuk tanya sorang2 atas urusan apa ... kitaorang elak daripada ditanya terus beratur ..

sedang beratur tanpa hala tuju . Aku terus menelefon pak cik z apa yang patut kami buat . Dia just cakap suruh beratur amik cop jari . Aishhh man . Kalau dari tadi aku tahu kene beratur takde lah kena tunggu lama .

Lepas amik nama cop jari masuklah bilik yang disuruh . Masuk je kene beratur . Lepas selesai tunggu lebih kurang setengah jam . Baru lah sesi ceramah kereta yang paling membosankan . Dah lah mengantuk . Duduk depan sekali sebab bahagian belakang dah penuh . Pakcik yang bagi ceramah dah lah garang . Ishh . Dengar punya dengar ibarat masuk telinga kiri keluar telinga kanan . Rehat ...... tunggu 1 jam sambung ceramah tadi . Pakcik garang tu kata nanti ada orang lain sambung . Kita orang semua pun tunggu penceramah kedua datang .. hampir 3 jam kau tahu kene tunggu . aku siap sempat solat zohor . Makan . Tidur bangun balik tidur balik . Hahahah .

Aku dah bengang .. aku mesej pakcik z tanya mana p penceramah tu.. dia pun suruh tunggu lagi . tak lama lepas tu pakcik garang yang tadi datang sambung balik apa yang tak habis tadi . Aisshh baik dia habiskan je tadi .

pukul 4 petang macam tu . sesi ceramah pun habis. Alhamdulillah . Lepas cop jari semua tu pakcik z suruh kitaorang naik dengan anak lelaki dia .

Hah lagi satu aku ni part nak cop jari paling lemah . kadang2 mesin tu tak dapat nak detect ibu jari aku ni . Aishhh . Buat ni tak boleh buat tu takboleh . Sabar je lah . Yang bestnya time nak balik cepat pulak scan .

Lepas balik je kat rumah . Aku terus pergi dapur ambil nasi makan . Lapar sangat even kat sana dah makan . Taklama lepas tu pakcik z ws kat mak aku nak ambil moto sekali tak. esok ceramah dia . Oh my god .. aku pun cakap ngn mak aku . Taknak lah mak . Dahlah cermah ambil masa orang . Penat lah nak dengar . Lepas ambil lesen keta lahh ..

Ok habis ..
moral dari cerita di ats
pertama jangan malu untuk bertanya kalau malu tak maju hidup
kedua gunakan masa yabg terluang dengan aktiviti yang bermanfaat
ketiga sabar dalam menuntut ilmu .

ok sekian terima kasih kerana membaca . Peace ☺

No comments:

Post a Comment